Het werk gaat door

7 nov

Aan een periode van werken in Afrika is een einde gekomen. Ik wil graag iedereen bedanken die op welke manier dan ook met me hebben meegeleefd. Speciaal wil ik de GZB en Wycliffe noemen, de zendende organisaties. Daarnaast natuurlijk de thuisfrontcommissie; er zijn wisselingen geweest maar het ondersteunende werk ging door. Ik denk ook aan de deelgenoten gemeenten Heerde en Kootwijkerbroek, familie, vrienden en meelevenden.

Heel mooi was het ook om bezoek in Ethiopië te mogen ontvangen, mensen die gezien hebben hoe en waar ik leefde en werkte.

Eind september sloot ik een periode van 16 jaar in Afrika af. De eerste 6 jaar in Sudan, een korte tijd in Nederland en Engeland en daarna 9 jaar in Ethiopië. Toen ik wegging wist ik niet dat het voor zo lang zou zijn. Ik keek er naar uit, maar ik zag er ook tegenop. In die tijd werd ik bemoedigd door een gedicht, de schrijver is onbekend.

De wil van God

De wil van God zal je nooit brengen,

Waar de genade van God je niet kan houden,

Waar de armen van God je niet kunnen ondersteunen,

Waar de rijkdom van God niet in je noden kan voorzien,

Waar de kracht van God je niet kan bewaken.

Dat bemoedigde me, en terugkijkend mag ik zeggen, God heeft voorzien. Er zijn zoveel mooie momenten geweest, bijvoorbeeld als ik zag hoe de leerkrachten plezier kregen in het lesgeven of een schrijver trots zijn verhaal voorlas. Er waren ook moeilijke momenten, zoals die keer dat ik gebeld werd dat Endachaw, degene waar ik nauw samenwerkte in het kleuterprogramma in Mizan, onderweg was neergeschoten en aan zijn verwondingen was overleden.

Het laatste jaar was ook niet eenvoudig, ik hoopte nog terug te kunnen gaan om werk af te ronden maar om diverse redenen werd het steeds maar weer uitgesteld. Dat was lastig, maar toen ik in de afgelopen maand terugkeek op die hele periode zijn er zoveel dingen die ik wel mocht doen. Ik stop nu maar ik weet dat het werk doorgaat. Het werk in het taalprogramma van SIL in Ethiopië, maar ook het werk van de GZB en Wycliffe.

Wilt u dit werk blijven opdragen in het gebed? Er zijn grote zorgen in Ethiopië, wilt u bidden voor dit land, de regeringsleiders en kerkleiders?

Janet, november 2021

Advertentie

5 Reacties naar “Het werk gaat door”

 1. Paulien Hagers 7 november 2021 bij 20:19 #

  Lieve Janet,

  Wat mooi dat je nu na 16 jaar jouw inspirerende werk hebt mogen afsluiten.
  Je schrijft er een aangrijpende brief over.
  Ik zoek binnenkort contact met je om onze ervaringen uit te wisselen.

  Liefs van Paulien Hagers

 2. Lex Wind 8 november 2021 bij 21:58 #

  We zijn blij, dat we je afscheidsdienst hebben kunnen meemaken: jaren geleden ben je begonnen, en nu is de tijd om af te sluiten en over te dragen. Wees ervan bewust, dat je werk vrucht zal dragen na zoveel jaren aan Ethiopisch onderwijs gedaan te hebben. Prachtig om te weten, dat velen nu kunnen lezen in hun eigen taal, en wie weet, dan ook Gods Woord in hun eigen taal.
  Het werk en het land zullen onze gebedsaandacht houden!
  hartelijke groet, Lex en Tjitske Wind

 3. Aaltje Buijert 9 november 2021 bij 04:08 #

  Ha Janet,

  Steeds heb ik wat je schreef gelezen, al reageerde ik nauwelijks. Ik vond het mooi om op die manier mee te mogen kijken. Ook in deze nieuwe fase van je leven wens ik je G*ds nabijheid toe.

  Hartelijke groet,
  Aaltje Buijert

 4. Linette 10 november 2021 bij 14:39 #

  Ha Janet,

  Wat bijzonder dat je zo’n lange tijd je leven in dienst hebt gesteld van de zending en ons daar door je rondzendbrieven bij betrokken hebt. Je legde steeds het werk van Wycliffe aan ons hart. Dank je wel daarvoor.
  Het zal je ongetwijfeld veel doen dat je Ehiopië verlaat en het land zo verscheurd wordt…. Eigenlijk is dat met Sudan ook het geval.
  We wensen je voor de toekomst Gods zegen toe.

  Gode bevolen,
  Linette

 5. nanda Smeenk 19 november 2021 bij 15:14 #

  Beste Janet,

  Heel bijzonder wat jij in de afgelopen 16 jaar met Gods hulp en onder Zijn leiding hebt mogen betekenen voor de mensen in Soedan en Etheopië. Toen ik als nieuwkomer in Soedan kwam en we elkaar in Nairobi ontmoetten was jij er ‘al’ twee jaar. Nu achteraf was dat nog maar het begin van een lange periode van dienstbaar zijn voor de volken in Oost Afrika. Ondanks je goede contacten met thuisfront, familie en vrienden, zal het toch wennen zijn om weer definitief in Nederland te wonen. Je mag ondanks de ‘uitdagingen’ die er zeker ook waren, terug kijken op zegenrijke jaren. Excuses dat ik zo slecht het contact heb onderhouden. Vaak was ik van plan om na een bericht van jou een mail te schrijven, maar dan kwam er toch niet van. Mijn gedachten waren wel geregeld bij jou en je werk. Sterkte gewenst met het wennen aan alles waar we ons hier in Nederland druk om maken. Je zult het nog vaak vergelijken met hoe de mensen in een Afrikaans land leven.

  Ik wens je Gods zegen en nabijheid in de tijd die voor je ligt.

  Een hartelijke groet,

  Nanda Smeenk.

  >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: