Ik zou willen dat….

7 mrt

De laatste tijd ben ik heel veel op reis geweest en ik maak me zorgen over al het plastic afval dat ik overal en op de vreemdste plaatsen tegenkom.

Elke boodschap die je hier doet, wordt in een plastic tasje gestopt. Vroeger gebruikten ze bananenbladeren om dingen in te pakken. Die kon je van je af gooien en die verteren wel. Maar dat is niet zo met een plastic tas. In sommige Afrikaanse landen zijn ze begonnen om de plastic tassen in te wisselen voor papieren zakken en soms staat er een boete op het dragen van een plastic tas. Dat is nog niet het geval in Ethiopië, daar worden we nog steeds geconfronteerd met bergen plastic afval. Naast de plastic tassen is ook de plastic fles veroorzaker van onverteerbaar afval. Soms liggen ze gewoon tussen het afval, maar ik kom ook creatieve creaties gemaakt van afvalflessen tegen:

Ook in ons kleuterprogramma maken we gebruik van dat “afval”. We gebruiken de flesjes als schudkoker, pion, maatbeker, container voor het tellen, enz.

Maar ik zou willen dat ook in Ethiopië de ogen geopend worden voor de grote milieuproblemen die het plastic veroorzaakt. Nu word ik nog vreemd aangekeken als ik mijn eigen tas opendoe en een plastic tas weiger. Maar ik hoop dat ook hier gewerkt gaat worden aan het verminderen van die afvalberg.

Janet

Advertentie

2 Reacties naar “Ik zou willen dat….”

 1. Lex en Tjitske Wind 7 maart 2020 bij 19:38 #

  Ja, een groot probleem is het geworden, al dat plastic. Goed , dat je in E. er ook meer op gaat letten, het moet ook wel, anders groeit het bons boven ’t hoofd. We gaan hier er ook meer op letten om plastic zakken her te gebruiken. We hebben een gemeente-avond gehad over duurzaamheid en dat heeft ons nog meer aan het denken gezet. We willen met een groepje ‘duurzamers’ aan het werk om elkaar te stimuleren hoe je in je eigen situatie aan ’t werk kan met verminderen.
  We zijn blij, dat je woonruimte in N. gevonden hebt. Zegen en vreugde in je werk en reizen in E.
  groet, Lex en Tjitske, Heukelum.

 2. Sterre Ruitenburg 14 maart 2020 bij 16:08 #

  Mooi dat je de hoeveelheid plastic die je gebruikt, probeert te verminderen, Janet! Leuk ook om te lezen hoe jullie plastic flesjes hergebruiken binnen het kleuterprogramma. Creatief!

  Gods zegen toegebeden voor je werk en ontmoetingen!

  Met hartelijke groet,

  Sterre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: