Hoe kom je aan je naam?

20 jan

In december was ik weer in Mizan om kleuterleerkrachten te trainen voor het nieuwe kleuterschoolprogramma. Naast vier leerkrachten van vorig jaar waren er 18 nieuwe leerkrachten. Eén van de leerkrachten van de vorige keer had een leuke verrassing voor me. De vorige training was ze hoogzwanger. Nu kwam ze met haar zoontje, een lief jongetje van bijna 9 maanden. Gelijk vertelde ze me “ We noemen hem Keedjie!” (KG Kinder garten is de naam van het kleuterschoolprogramma).

Even dacht ik dat ze een grapje maakte, maar ze was serieus. Een kindje wordt hier vaak genoemd naar een belangrijke gebeurtenis rond die tijd of naar iets wat de ouders belangrijk vinden: Addis Kidan (Nieuwe Testament), Worku (goud), Meskerem ( September), Tigist (geduld), Adisu (de nieuwe). Eigenlijk is dat niet vreemd, zo deden ze dat ook in de Bijbel: Adam (mens), Samuel (gebeden van God), Daniël (mijn rechter is God), Rachel (schaap), Lea (koe), Ruth (vriendschap).

Hier in Ethiopië vraag ik nog wel eens naar de betekenis als ik een naam hoor, en veel meer dan in Nederland weten de mensen waarom ze zo genoemd zijn.

Het duurde een poosje voor ik gewend was aan ”Keedjie”, maar is het eigenlijk niet speciaal? Zijn moeder vond het KG programma zo mooi, dat ze haar kind er naar noemt!

Janet van Middendorp

3 Reacties naar “Hoe kom je aan je naam?”

 1. Marianne 21 januari 2019 bij 07:35 #

  Wat mooi. Zeker bijzonder! Keep up the good work zeggen ze dan. Een dag met een gouden randje.

  • Lex Wind 21 januari 2019 bij 11:16 #

   Ja, eigenlijk wel heel mooi om je kind naar een belangrijke gebeurtenis o.i.d. te noemen. Je hebt dan altijd aanleiding voor een goed gesprek over iemands leven!

 2. Sterre Ruitenburg 22 januari 2019 bij 18:42 #

  Dat is inderdaad een bijzondere verrassing, Janet! En wat een prachtig jongetje is die Keedjie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: