Jullie hebben horloges, wij hebben tijd

20 okt

De eerste twee weken van oktober was ik in Assossa om Gwama, Komo en Mao leerkrachten te trainen de taalboeken voor klas 1 goed te gebruiken, voor Gwama en Komo ook de boeken voor klas 2.

Op de eerste dag van de training kwamen we samen de regels voor deze training overeen; werk samen, kom op tijd, vraag toestemming als je eerder weg moet en telefoon op stil.

De meeste regels werden goed gehandhaafd, maar op tijd komen??? Wat is dat moeilijk! Toch waren we dat samen overeengekomen. Waarom is het zo lastig om op tijd te komen? Bovenstaand Afrikaans spreekwoord geldt nog steeds. Wat is op tijd? Ik probeerde ze uit te leggen, dat het een groot probleem is als een leerkracht zich niet aan de tijd houdt. Als de kinderen vandaag 10 minuten op hun leerkracht moeten wachten komen ze morgen 30 minuten later. Zo missen ze hele stukken van de lessen! Hoe kun je dan positief resultaat van je lessen verwachten?

Op de terugweg naar Addis zagen we de resultaten van bovenstaand spreekwoord met eigen ogen. Van 8 uur tot 10 uur zagen we kinderen in de verschillende dorpen naar school lopen. En wat schetst onze verbazing, in een volgend stadje kwamen de kinderen rond 11 uur alweer uit school!

Ik heb het leren waarderen dat we hier in Ethiopië tijd hebben voor ontmoeting, voor elkaar, maar moet dat echt ten koste gaan van het leerproces van de kinderen?

Janet van Middendorp

Eén reactie naar “Jullie hebben horloges, wij hebben tijd”

  1. Lex Wind 2 november 2018 bij 17:39 #

    Nou Janet,
    een interessante ontboezeming! Ook een zendeling komt dus wel eens dingen tegen die je graag anders zou zien. Het zal hoge eisen stellen aan de mate van geduld die je moet opbrengen. Maar om dat te leren krijgen we de ondersteuning van de Heilige Geest, en geduld wordt tenslotte een vrucht van de Geest. En die wensen en bidden we jou toe. groet, Lex en Tjitske.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: