Verkeerspolitie

27 sep

Op een zaterdagmorgen moest ik vroeg op pad om een motormaaier te laten reparen ergens in het oude centrum van Addis. Nu heeft Addis nog, net als bij ons vroeger, gildestraten. In één straat vind je vaak tien of meer van dezelfde soort winkels. Makkelijk aan de ene kant, je gaat naar degene die je gelijk kan helpen. Lastig aan de andere kant, er is maar één straat waar ze je kunnen helpen. Maar we vonden de goede straat! De grasmaaier werd uitgeladen en ik ging op zoek naar een parkeerplek. Dat viel niet mee. Genoeg advies, maar de plekken waren te krap en ik kreeg het warmer en warmer. Maar gelukkig aan het eind van de straat vond ik een plekje. Ik liep terug naar de plek waar ze de grasmaaier al opengemaakt hadden. We moesten alleen nog even onderhandelen over de prijs, ook al een lastige klus. Ineens kwam er een jongen naar ons toe rennen: “Madame, madame, police!”. Hij wees naar mijn auto.

Inderdaad daar stond een politieman, hij had mijn nummerplaat losgeschroefd! Dat was schrikken! Ik zag me al op zoek naar het politiebureau in dat drukke deel van de stad om mijn nummerplaat terug te krijgen. In mijn beste Amhaars bood ik mijn verontschuldigingen aan en ik vertelde hem hoe moeilijk het was geweest een plekje te vinden. Hij wees me op het bord een eind terug. Ja ik ken het wel, verboden te parkeren, maar ik had het niet gezien! En er stonden ook andere auto’s. Hij had al meer nummerborden in zijn hand. Hij vroeg naar mijn rijbewijs, dat kon ik gelukkig tonen. Met een grom verscheurde hij het papiertje en gaf de nummerplaat terug. Oef… dat was op het nippertje. Onverdiend vrijgesteld, maar wat een opluchting!

Toch blijft het lastig in Addis: verkeersborden en verkeerslichten worden heel vaak niet gerespecteerd. En meestal zegt niemand er wat van. Op weg naar huis rijd ik altijd door een straat waar een bord staat met éénrichtingsverkeer. Maar alle auto’s rijden erin. Na de ervaring van die morgen besloot ik nu toch maar even om te rijden. Wat schetst mijn verbazing? Ook daar stond een bord met éénrichtingsverkeer!

Janet van Middendorp

 

 

 

 

 

Eén reactie naar “Verkeerspolitie”

  1. Marianne 27 september 2017 bij 11:11 #

    Geweldig! Haha, fijn dat het goed afliep en hoop dat u er zelf ook om kon glimlachen in de auto of achteraf😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: