Kleuterschool in Ethiopië

26 jun

Zoals velen van jullie misschien weten, begon ik mijn carrière als kleuterleidster in Nunspeet. Nu, zoveel jaren later, mag ik weer betrokken zijn bij het kleuteronderwijs. Deze keer in Ethiopië.Boom
Gedurende mijn schoolbezoeken trof mij vaak het contrast tussen het kleuteronderwijs in Nederland en wat er hier gedaan wordt (als er al iets als kleuteronderwijs is). Soms was er een klasje onder de boom. En heel vaak wordt het alfabet opgedreund en worden er wat liedjes gezongen. Het lijkt in niets op datgene dat ik geleerd heb, namelijk dat kleine kinderen al spelend moeten leren.

Dit voorjaar kreeg ik een nieuwe taak die een grote uitdaging voor mij is. Het SIL team voor moedertaal op de scholen in de zuidelijke regio van Ethiopië (Bench Maji) schreef in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs een voorstel om het kleuteronderwijs voor 6 taalgroepen in die regio op te gaan zetten. Vanuit SIL Ethiopië ben ik gevraagd om hier leiding aan te geven.

De maand mei bracht ik door in Mizan. Samen met de taalspecialisten van de 6 talen, mijn Duitse collega Ulrike en een vertaler startte de grote klus. De dag dat we begonnen kreeg ik eindelijk het officiële kleuterschool curriculum van het ministerie van Onderwijs in het Engels. Dat had ik al eerder in het Amhaars gekregen, maar dat is toch echt nog te moeilijk voor me. Een aantal uitgangspunten waren duidelijk voor me: de lessen worden gegeven in de moedertaal en de kinderen gaan vijf dagen per week, 3 uur per dag naar school. We moesten lessen schrijven voor de vakken taal, beginnend rekenen, spel, muziek, handenarbeid en Engels. We hebben besloten voor elke week een thema te kiezen, waarvoor een verhaal en een lied geschreven moeten worden voor het eerste jaar van de kleuterschool, dus voor 4/5-jarigen. We maken zoveel mogelijk gebruik van materialen uit de omgeving. De volgende foto’s geven een overzicht over de diverse activiteiten.


Ik kijk terug op een hele goede tijd. We hebben samen de lessen voor 12 schoolweken klaargekregen. We hopen in november 2016 te starten met het trainen van een groep van waarschijnlijk 12 kleuterleerkrachten voor de proefklassen en we moeten doorgaan met het lessen schrijven!

 

Groet Janet

Eén reactie naar “Kleuterschool in Ethiopië”

  1. Marianne 26 juni 2016 bij 21:44 #

    Wat fijn om te lezen dat jullie een goede start gemaakt hebben met het opzetten van kleuteronderwijs. Een waardevol project… Groeten uit Rhenen, Marianne & family

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: