Vragen aan Janet – deel 11

17 apr

Deze keer enkele vragen van verschillende gemeenteleden gesteld aan Janet. Hieronder de vragen en antwoorden.

Vraag 1 | Wat ben je op dit moment aan het leren?
In de twee en een halve maand dat ik hier ben, volg ik drie verschillende cursussen. De eerste van twee weken zit er al op. We kregen les over het schrijven van een projectplan en we moesten een plan voor ons eigen project inleveren. Het tweede studieblok van vier weken waar ik nu inzit bestaat uit twee onderdelen:

1. Een studie antropologie, die meer inzicht geeft op de culturele achtergrond. We leren te kijken naar diverse levenswijzen, godsdiensten enz. We krijgen veel leesopdrachten en we moeten een werkstuk schrijven over een taalgroep waar wij mee werken.
2. Een studie over de invloed van de taal in een samenleving. Welke taal wordt gebruikt in het land, op de markt, in de familie enz. Ook hiervoor krijgen we veel leesopdrachten en we moeten een werkstuk schrijven waarin we een taal onderzoeken op levensvatbaarheid en mogelijkheden voor verbetering.

Voor beide studies hebben we elke week een eindtijd waarin we een onderdeel van het onderzoek moeten inleveren. En ik moet zeggen dat dit uitdraait op een meer dan 40-urige werkweek. Ook de meeste avonden en een deel van de zaterdag worden opgeslokt door de studie.De laatste vijf weken dat ik hier ben, gaan over meertalig onderwijs; een onderdeel dat mij heel erg interesseert omdat  wij in een taalproject werken met onderwijs in de moedertaal en dan de overgang naar het Amhaars en later naar het Engels maken. We hebben een groep van 16 studenten in deze cursus en we komen uit 11 verschillende landen. Alle lessen en leesopdrachten zijn in het Engels.

Vraag 2 | Hoe ziet jouw dag eruit?
‘s Morgens haal ik het ontbijt met koffie naar mijn kamer, zodat ik een rustige start heb. Deze vier cursusweken hebben we les van 9 tot 11 uur. Elke maandag hebben we een gezamenlijke  dagopening in de eetzaal. Op dinsdag om 11 uur komen we samen in een kleine groep om zo ook de andere studenten en de staf beter te leren kennen. Soms doen we een spel of gaan we een eind wandelen. Donderdag hebben we om 11 uur een tijd van samen zingen en gebed. Elke dag eten we om 1 uur samen in de eetzaal. De middag en de avond zijn voor de studie, dus veel lezen en opdrachten uitwerken op de computer. Vaak probeer ik om 5 uur even een wandeling te maken. Even frisse lucht en om 6 uur eten we samen.

Vraag 3 | Wat doe je in de weekenden?
De zaterdagen vul ik ook nog met studie. Vaak ga ik ook even naar de stad om wat boodschapjes te doen en in de kathedraal is elke middag een avondzang. Daar ben ik al een paar keer op zaterdag geweest, prachtig! Op zondag ga ik ‘s morgens naar een lokale kerk hier en rust ik uit. Ik lees, ik wandel  en kom bij van de drukke week.

Zelf een vraag? Mail naar tfcjanet@gmail.com

Eén reactie naar “Vragen aan Janet – deel 11”

  1. sifraopweg 22 april 2014 bij 12:05 #

    Hoi Janet,
    Leuk om even te weten, wat je studeert. Dat was me nog niet zo duidelijk. Voor mij zit ook de 1e maand taal studie er op. Ik geniet er wel van en niet inde laatste plaats van het regelmatige leven. Groet, RV (Sifra)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: