Vragen – deel 6

7 jul

Deze keer een aantal vragen van Christian van ’t Hof aan Janet. Hij heeft onlangs een Discipelschap training gevolgd en is op zendingsreis geweest naar Brazilië, om daar onder andere in de zogenoemde ‘favela’s’ te werken. Hij stelde enkele vragen. Hieronder worden er alvast 3 beantwoord.

Vraag 1 | Hoe ga jij om met het verschil tussen de twee ‘werelden’? Dan heb ik het over het verschil tussen Nederland en Ethiopië qua welvaart.
Zelf heb ik namelijk sinds ik Nederland terug ben in mijn hoofd de twee realiteiten gescheiden moeten houden. Om in Nederland minder na te denken bij wat ik uitgeef en wat niet. Om zoiets in je achterhoofd te hebben als: ‘Maar dat kunnen zij daar ook niet kopen’.
Dat is een dilemma! Maar het is niet alleen tussen de twee landen, het is ook hier in de stad! Er zijn hier hele mooie rijke wijken met mooie huizen. Er zijn mensen die echt maar heel weinig van de armoede zien. Maar de armoede is om de hoek. Achter de schuttingen staan vaak groepjes huisjes van golfplaten. Veel gezinnen hebben maar een éénkamerwoninkje met een gezamenlijke wc/douche. Overal langs de kant van de weg zitten bedelaars. Er is zoveel ellende! En juist omdat ik het elke dag zie, hoop en bid ik dat ik niet verharden zal. Ik zoek een middenweg in mijn levensstijl en probeer oog te hebben voor de nood om me heen. Ik wil bewogen zijn met de mensen. Het lastige is dat je zoveel ziet.

Vraag 2 | Wat zijn dingen die jij vanuit de Afrikaans/Ethiopische cultuur zou willen meenemen naar Nederland?
Tijd nemen voor elkaar, tijd voor de mensen met wie je werkt! Dat is zo mooi om te zien hier. Ik blijf het ook lastig vinden. Vanuit onze cultuur zijn we zo taakgericht! Kom ik op kantoor met een bepaald doel, maar eerst toch wel iedereen groeten. Even een praatje maken wordt enorm gewaardeerd!
De hartelijkheid en gastvrijheid. Als je bij mensen op bezoek komt, word je te eten gevraagd en als afsluiting is er de koffie-ceremonie. De koffie wordt in je bijzijn geroosterd, fijngestampt, gezet en dan samen gedronken. Dus daar kun je gerust een middag voor uittrekken. Heerlijk die koffie. Zo vers gezet!

Vraag 3 | Wat is voor jou persoonlijke het lastigste punt geweest van het leren omgaan met deze nieuwe cultuur?
Meer dan in Kenia en Sudan word ik hier geconfronteerd met mensen die bedelen. Ik vind het moeilijk om mee om te gaan. Het hoort hier een beetje in de cultuur. Er wordt ook echt gegeven door de Ethiopiers. Ik zou liever op een andere manier helpen, bedelen is zo vernederend, passief. Er zijn wel een paar initiatieven, maar het is niet makkelijk om mensen van de straat te krijgen als ze daar redelijk van kunnen rondkomen.
Het tweede lastige punt is toch wel de bureaucratie. Er zijn zoveel regels hier en heel veel hulpverleningsorganisaties hier hebben een zware tijd om aan alle gestelde voorwaarden te kunnen voldoen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: