Vragen aan Janet – deel 2

27 jan

Onlangs heeft een aantal enthousiaste meiden van Follow Me (catechese ca. 14 jaar) enkele vragen aan Janet bedacht. Bedankt Thessa, Marloes, Ilse, Kirsten, Anniek, Eline, Esther en Benice! Hieronder de antwoorden van Janet op alvast twee van jullie vragen.

Dat is niet gek. Een jaar een taal leren en er nog voor betaald krijgen ook. Hoe zit dat? Leuke vraag! Ik kan me voorstellen dat meer mensen dat denken. Ik heb me dat ook afgevraagd, maar ik vond het antwoord erg duidelijk toen ik drie maanden in Ethiopië was. Toen ik hier rondreisde en mensen ontmoette, merkte ik dat de mensen die Engels spreken beperkt zijn. Voor een toerist is dat lastig, maar niet echt een probleem. Maar als je hier moet werken met de mensen is goede communicatie heel belangrijk. Amhaars is hier de eerste of tweede taal van de mensen, Engels komt op de derde plaats. Nu ik op de taalschool ben, realiseer ik ook hoe verschillend onze talen zijn. Het kost tijd om Amhaars te leren. Het is voor hen dus ook lastig om Engels te leren.  In een jaar tijd kan ik me waarschijnlijk redden met Amhaars, maar ik zal beslist niet vloeiend kunnen lezen en ik zal moeten blijven werken aan het vergroten van de woordenschat. Dat SIL van hun medewerkers vraagt om een jaar naar de taalschool te gaan, heeft ook een andere reden. Iemand die hier komt en alleen in het Engels kan communiceren, wordt niet gezien als iemand die echt interesse heeft in het land. Dus wil je een stem hebben in een ontmoeting met de overheid dan is de vaardigheid van Amhaars een noodzaak.

Krijgt u op de taalschool toetsen? Krijgt u ook cijfers? De taalschool die ik bezoek is erg goed georganiseerd. Er is een heel programma opgesteld voor een jaar taalstudie. Elke fase wordt afgesloten met een test. Tot nu toe heb ik drie testen gehad. De eerste was om te kijken of ik begreep wat ze zeiden. In de tweede test moest ik vragen beantwoorden en iets vertellen bij de plaatjes van een boek dat we behandeld hadden. De derde test moest ik nog meer praten, vertellen wat ik ging doen met kerst en weer een verhaal bij de plaatjes. Ik vind dat nog steeds moeilijk, maar het was goed genoeg om door te gaan naar de volgende fase! We hebben nu alle 240 en nog een paar letters geleerd en we beginnen met lezen. Ik ga nu woorden lezen op uithangborden! Lastig is dat ik nog niet genoeg woorden geleerd heb om echt te kunnen lezen. Stel het een beetje voor als een kind van 5 die het woord ‘coöperatie’ moet lezen. Die weet dan waarschijnlijk ook niet wat het betekent.

Benieuwd naar Ethiopië, Janet en haar opleiding/werk daar? Mail naar tfcjanet@gmail.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: